Blog - Een baby bedje opmaken

Heb je alle meubels voor je kleintje in huis en staat het baby bedje klaar? Dan is het tijd om het bedje op te maken zodat het helemaal klaar is voor de komst van je kindje! Er zijn verschillende soorten baby bedjes, zoals een wiegje, een co sleeper, een ledikant en een meegroei ledikant. De basis voor het opmaken van alle bedjes is hetzelfde. In deze blog vertellen we je alles over het opmaken van een baby bedje!

Baby bed opmaken

Waar moet je op letten bij het opmaken van een wieg of ledikant?

Een wiegje of ledikant maak je in principe beide op dezelfde manier op. Het enige verschil is het formaat van het beddengoed. Voor een wiegje gebruik je een molton of matrasbeschermer, een hoeslakentje, een wieglaken en een wiegdeken.

Dekens Noppies

Het standaard formaat van een molton en hoeslaken voor de wieg is 40 x 80 cm. Dit past om de meeste standaard wieg matrassen heen. De afmetingen van de wieglakentjes en dekentjes variëren een beetje, maar zijn meestal rond de 75 x 100 cm groot.

De standaard afmeting van een molton en hoeslaken voor het ledikant is 60 x 120 cm. Wanneer je een meegroei ledikant hebt voor je kindje, moet je gaan voor een hoeslaken met een afmeting van 70 x 140 cm. Dit matras is namelijk wat groter. Ook de afmetingen van de ledikantlakentjes en dekentjes verschillen vaak een beetje. Meestal zijn ze rond de 100 x 150 cm groot.

Een baby bedje opmaken is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar punten waar je op moet letten. Je maakt een baby bedje altijd zo laag mogelijk op. Dit houdt in dat je het bedje zo dicht mogelijk bij het voeteneind opmaakt. De voetjes van je kindje moeten het voeteneind net niet raken, wanneer hij of zij in het bedje ligt. Je maakt het bedje zo laag op zodat je kindje niet vast kan komen te zitten onder de dekens. Maak het bedje ook lekker strak op. Zo kan je kindje niet zomaar omdraaien in bed en blijft hij veilig liggen. Ook is dit voor je kindje fijn, want het geeft een geborgen gevoel.

Baby Beddengoed Baby Beddengoed

Een baby bed opmaken

De dingen die je nodig hebt voor het opmaken van een baby bed zijn een matrasbeschermer, een hoeslaken, een laken, een deken en eventueel een hydrofiele luier. Tot een leeftijd van 2 jaar is het verstandig om je kindje te laten slapen onder een laken en deken, want dit is het meest veilig. Een dekbed kan pas na die leeftijd worden gebruikt. Onder de 2 jaar kan het snel te warm worden en kan het onveilige situaties opleveren. Hieronder leggen we uit hoe je het baby bedje kan opmaken met een dekentje en lakentje.

Stap 1. De matrasbeschermer

Als matrasbeschermer kan je een molton gebruiken, die om het matras heen gaat net zoals een hoeslaken, of een onderlegger die gewoon op het matras kan worden gelegd.

Stap 2. Het hoeslaken

Doe het hoeslaken om het matras. Zorg dat het goed om het matras heen zit en dat het niet zomaar los raakt. Het hoeslaken zorgt ervoor dat je kindje lekker zacht en comfortabel ligt en het biedt een extra bescherming voor het matras.

Stap 3. De hydrofiele luier

Als extra bescherming van het matrasje kan je een hydrofiele luier gebruiken. Ook zorgt dit ervoor dat je het bedje wat minder vaak hoeft te verschonen, omdat het kwijl en spuug opvangt. Je vouwt de hydrofiele luier diagonaal dubbel (kies dus voor een beetje een grote doek) en legt het op de plek waar het hoofdje van je kindje komt te liggen. Vouw de randen van de hydrofiele luier onder het matrasje, zodat deze ook goed strak om het matras heen ligt.

Baby Beddengoed Meyco

Stap 4. Het lakentje en het dekentje

De laatste stap bij het opmaken van het baby bedje is het lakentje en het dekentje. Gebruik voor een wiegje beddengoed in wiegformaat en voor het ledikant beddengoed in ledikantformaat. Leg eerst het lakentje op het bedje. Leg hier overheen het dekentje, maar leg dit een stukje (ongeveer 15-20 cm) van de rand van het lakentje af. Sla het lakentje om over het dekentje heen, zodat je het randje van het lakentje ziet. Stop het laken en de deken ook strak in om het matras heen.

Baby Beddengoed Meyco

Er zijn veel verschillende leuke merken die een groot assortiment baby beddengoed hebben, zoals Meyco, Little Dutch, Koeka, Jollein, Noppies en Baby’s Only. Bekijk in de webshop het volledige assortiment of kom langs in één van onze vestigingen en bekijk alle mooi opgemaakte bedjes in de babykamer showroom!

Geplaatst op 31 januari 2022