Blog - Fopspenen: flop of top?

Fopspenen, ze zijn multifunctioneel voor jouw kleintje. Maar welke fopspeen is nou het beste voor jouw kleine hummeltje? Wat zijn de verschillen en hoe kies je de juiste fopspeen voor je kindje? Wij leggen het je allemaal uit in deze blog en geven je nog enkele tips!

 Difrax fopspeen Difrax fopspeen Difrax fopspeen

Fopspenen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en voor elk kindje is er wel een unieke speen te vinden. Van Difrax heb je natural en dental fopspenen. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze fopspeentjes?

Natural

De natural fopspenen van Difrax lijken het meest op de moederborst vanwege de tepelvormige speen en worden daardoor het snelst geaccepteerd door de kleintjes die nog borstvoeding krijgen.

Dental

Dental fopspenen zijn, in tegendeel tot de natural fopspenen, voorzien van een platte kant. Een dental fopspeen stimuleert de ontwikkeling van kaak- en tongspieren van je kindje, omdat de platte kant tegen de tong drukt en de bolle zijde tegen het gehemelte rust.

 Natural of Dental

Vlinder

De fopspenen van Difrax hebben een vlindervormig schildje waardoor het neusje vrij blijft zodat jouw kleintje vrij kan blijven ademen. Ook bevinden zich twee gaatjes in het schildje die voor extra luchttoevoer zorgen en huidirritatie rond het mondje voorkomen, super toch?

Knop of ring?

Is het jou ook wel eens opgevallen dat de speentjes tot 6 maanden een knop hebben en de speentjes vanaf 6+ maanden een ring? Dit is omdat de motoriek van jouw kleintje zich nog moet ontwikkelen onder de 6 maanden. Door onbewuste bewegingen raken baby’s het speentje vaker kwijt, maar een knop is moeilijker vast te pakken dan een ring.

Meestal begint jouw kleine spruit te kruipen en bewegen rond de 6 maanden en is hij/zij de speen dan ook vaker kwijt. Deze kun je gemakkelijk bevestigen aan de kleding door middel van een speenkoord welke eenvoudig vast te maken is aan de ring van de fopspeen. Ideaal! Ook is de motoriek van jouw kleintje ontwikkeld dus kan hij/zij de fopspeen gemakkelijker zelf uit de mond halen.

Fopspeen met knop Fopspeen met ring 

Hoe kies je de juiste fopspeen?

Zoals hierboven al beschreven heb je fopspenen in verschillende soorten en maten. Maar hoe kies je de beste speen voor jouw kindje?

Allereerst kies je de fopspeen passend bij de leeftijd van je kleintje. De grootte van het schildje en zuiggedeelte wordt, naarmate de leeftijd hoger wordt, groter. Zorg daarom dat jouw kleine lieverd de juiste maat fopspeen heeft, wel zo fijn!

Wat ook belangrijk is voor je kindje, is dat het vrij kan blijven ademen met een fopspeen in de mond. Zorg dan ook dat het schildje van de speen het neusje vrijlaat om gemakkelijk te kunnen blijven ademen.

Ook heb je de keuze tussen een natural of dental fopspeen. Kies hiervoor hetgeen wat je kindje fijner vindt. Weet je dit (nog) niet? Dan raden wij aan om voor een natural fopspeen te gaan! Deze wordt over het algemeen het beste geaccepteerd door de kleintjes, omdat de speen het meest op de moederborst lijkt.

Afbouwen

Vanaf 9 maanden neemt de zuigbehoefte van je kleintje af. Begin vanaf dat moment de speen minder aan te bieden of je kindje af te leiden als hij/zij om de speen vraagt. Na één jaar is het gebruik van de fopspeen een gewoonte geworden voor je kindje. Je kunt dan het beste in één keer stoppen.

Tips voor het gebruik van een fopspeen

  • Vervang de fopspeen van je kleintje elke 6 weken om beschadiging te voorkomen.
  • Let op dat het zuiggedeelte niet beschadigd is! Is dit wel het geval? Vervang deze dan zo snel mogelijk voor een nieuwe.
  • Gebruik een fopspeen op vaste momenten om het gebruik ervan te beperken. Bijvoorbeeld bij het in slaap vallen van je kleintje.
  • Maak de fopspeen regelmatig schoon. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het gebruik van een steriliseer-ei.
  • Zorg altijd dat je een reserve speen hebt. Mocht je er eentje kwijtraken is het wel zo handig om er midden in de nacht eentje bij de hand te hebben :)
  • Wist je dat Difrax ook 'Glow in the dark' fopspenen heeft? Makkelijk in het donker!

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog voldoende informatie verkregen om de juiste keuze te maken voor een fopspeen. Wil je leuke speentjes en bijpassende accessoires bekijken? Kijk dan in de fopspenen categorie op de website en neem een kijkje bij ons assortiment van Difrax!

Geplaatst op 13 januari 2022