Blog - Hoe kies je een goede draagzak?

In een draagzak draag je je kindje lekker dicht bij je. Het is niet alleen praktisch, omdat je je kindje zo moeiteloos overal mee naar toe neemt, het heeft ook veel verschillende voordelen! Zo krijgt je kindje een veilig en geborgen gevoel wanneer je hem of haar lekker dicht tegen je aan draagt en zal je kindje er snel rustig van worden. Ook kan het helpen wanneer je kindje last heeft van refluxklachten. Wanneer je je kindje rechtop houdt, kunnen deze klachten afnemen. Er is geen makkelijkere manier om dit te doen dan in de draagzak!

Ook is het dragen van je kindje in de draagzak heel praktisch. Je hebt zelf even je handen vrij om je eigen ding te doen, ideaal voor als je nog wat klusjes in huis wilt doen wanneer je kindje onrustig is. Ook als je een stukje gaat wandelen is het heerlijk om je kindje lekker dicht bij je te dragen. 

Draagzak

Tips voor het kiezen van een draagzak

Wanneer je een draagzak gaat uitzoeken zijn er een aantal punten die goed zijn om op te letten. Om jou te helpen bij het vinden van een fijne draagzak zetten wij hieronder belangrijke tips op een rijtje!

Draagzak

Tip 1: Zorg ervoor dat de draagzak lekker zit

Er zijn veel verschillende soorten draagzakken. Het belangrijkste van een draagzak is dat hij comfort biedt voor jou en je kindje, dat hij goed past en dat hij lekker zit. Er zijn draagzakken met een brede heupband, een smalle heupband, een zachte of juist een stevige en met brede schouderbanden of juist smalle. Een draagzak met brede banden zorgt ervoor dat het gewicht van je kindje meer verdeeld wordt over de schouders en de rug. Welke draagzak bij jou past hangt ervan af wat je fijn vindt zitten. Dit is voor iedereen anders.

Tip 2: Kies voor een draagzak die past bij jou en je partner

Wanneer jij en je partner beiden gebruik willen maken van de draagzak en beiden jullie kindje willen dragen, is het handig om te kiezen voor een draagzak die verstelbaar is. Wanneer jullie beiden een heel verschillende lichaamsbouw hebben, is het ook belangrijk om te kijken of jullie de draagzak beiden passen.

Draagzak

Tip 3: Denk na over vanaf welke leeftijd je je kindje wil gaan dragen

Voor welke draagzak je gaat kiezen hangt ook af vanaf hoe oud je je kindje wilt gaan dragen. Wanneer je je kindje vanaf de geboorte wilt gaan dragen is het belangrijk dat de draagzak goed past. Sommige draagzakken hebben een geïntegreerde of aparte inleg, speciaal voor de allerkleinsten. Bij sommige draagzakken is dit niet nodig en kan het rugpand worden versteld in de goede maat. Ook is het per draagzak verschillend tot welke leeftijd of welk maximum gewicht deze gedragen kan worden. Denk er dus over na hoelang je van plan bent om je kindje te dragen. Veel draagzakken groeien mee met je kindje. Hierbij kan de breedte van het zitgedeelte worden aangepast en bij sommige draagzakken kan ook de hoogte van het rugpand.

Tip 4: Let op de verschillende draagposities van de draagzak

De verschillende draagzakken kunnen op verschillende manieren worden gedragen. Er zijn draagzakken voor de buik, heup en rug. Sommige draagzakken kunnen ook op meerdere manieren worden gedragen, zoals op de buik en op de rug. Wel kan je de draagzak met je kindje pas op de rug dragen vanaf het moment dat je kindje zelfstandig kan zitten. Voor die tijd is je kindje hier nog te klein voor.

Draagzak

De belangrijkste eigenschappen van een draagzak

De belangrijkste eigenschap van de draagzak is dat hij goede ondersteuning biedt voor je kindje. Vooral de rug en de nek moeten goed worden ondersteund. Hierbij is het belangrijk dat het rugpand van de draagzak wel zacht is en soepel aanvoelt, zodat de rug niet in een bepaalde positie wordt gedwongen. Let er op dat de draagzak ergonomisch verantwoord is. In een ergonomische draagzak zit je kindje met het gezichtje naar jou toe. Op deze manier zit je kindje in de juiste houding. In de draagzak moet je kindje in een natuurlijke M-positie of kikkerhouding zitten. De knietjes zitten hierbij hoger dan de billen. Kijk ook naar de ruimte voor de beentjes van je kindje in de draagzak. Het is belangrijk dat de beentjes van je kindje voldoende ruimte hebben om te kunnen bewegen. De ruimte moet ook niet te groot zijn, want je kindje moet er niet doorheen kunnen.

Draagzak

Let er bij de aanschaf van de draagzak ook op dat het hoofdje en het nekje van je kindje goed ondersteund worden. Vooral als je je kindje vanaf de geboorte gaat dragen is het belangrijk dat je kindje voldoende ondersteuning krijgt.

Als laatste is het een goed idee om een aantal keer te oefenen met het aan- en uitdoen van de draagzak voordat je je kindje erin doet. Zo weet je zeker dat je zelf in staat bent om de draagzak aan te doen, ook met je kindje erin!

Draagzak

Het assortiment draagzakken van Baby & Tiener bestaat uit draagzakken van o.a. Tula, Ergobaby, Stokke, Cybex en Babylonia. Wil jij meer weten over al deze verschillende draagzakken? Kom gerust eens langs in één van de Baby & Tiener Megastore vestigingen in Sliedrecht of Capelle a/d IJssel. Onze productexperts vertellen je hier graag alles over de draagzakken en zo kan je zelf uitproberen welke het beste bij jou past!

Geplaatst op 10 maart 2022