Blog - Handige tips voor de aanschaf van een kindermatras

Een kindermatras maakt het bed compleet! Maar er zijn zo veel verschillende matrassen, gemaakt van verschillende materialen, in verschillende afmetingen en met veel verschillende eigenschappen. We snappen dat je hierdoor door de bomen het bos niet meer ziet! Om jou op weg te helpen met het uitzoeken van een kindermatras, geven we in deze blog een aantal handige tips.

Kindermatras

De juiste afmetingen

De eerste stap bij het kiezen van een matras voor het kinderbed is het bepalen van de juiste afmetingen! Ben je opzoek naar een peutermatras, een kindermatras of een logeermatras?

Een peutermatras heeft een afmeting van 70 x 140 cm of 70 x 150 cm. Een matras van 70 x 140 cm past in een meegroei ledikant of een peuterbedje. Een matras van 70 x 150 is geschikt voor een peuterbedje. Bij elk bedje kan je in de productomschrijving zien welke maat matras er in past.

Een kindermatras heeft een afmeting van 90 x 200 cm. Dit is het standaardformaat matras voor in een kinderbed, tienerbed of (half)hoogslaper.

Een logeermatras is ideaal voor als je een bed met bedlade hebt en er regelmatig een kindje komt logeren. Het logeermatras heeft een afmeting van 90 x 190 cm. Ideaal, want eenmaal opgeborgen neemt dit matras weinig ruimte in beslag!

Zorg altijd dat je kiest voor een matras dat goed aansluit bij het bed, zodat er zo weinig mogelijk ruimte tussen de rand van het bed en het matras zit.

Peutermatras

Een polyether of een koudschuim matras

De meest populaire matrassen zijn gemaakt van polyether of koudschuim. Een polyether matras is gemaakt van synthetisch materiaal en beschikt over een gesloten celstructuur. Een polyether matras heeft een maximale draagcapaciteit van 80 kg en is daardoor uitermate geschikt voor het peuterbed of kinderbed.

Een koudschuim matras is comfortabel en biedt veel ondersteuning voor je kindje. Het matras heeft een open celstructuur en daardoor heeft het een goede vochtregulerende werking, goede ventilatie en is het veerkrachtig. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat je kindje ook tijdens warme nachten comfortabel kan slapen! Het matras past zich gemakkelijk aan aan de vorm van het lichaam en veert ook weer terug. Dit in tegenstelling tot een polyether matras. Bij een polyether matras ontstaat sneller kuilvorming, doordat de cellen van de gesloten celstructuur kapot gaan. De levensduur van een polyether matras is dan ook korter dan van een koudschuim matras. Een koudschuim matras is duurzaam en gaat lang mee, je zal er lange tijd plezier van hebben!

Polyether of koudschuim matras

Comfort is het allerbelangrijkste!

Net zoals bij een matras voor volwassenen, is het bij een kindermatras ook heel belangrijk dat het comfortabel is voor je kindje. Het is van belang dat de zachtheid of hardheid en de ventilatie goed is voor je kind. Het kindermatras moet niet te zacht zijn, want dit biedt niet voldoende ondersteuning. Om te controleren of het matras de juiste hardheid heeft kan je met de vlakke hand op het matras drukken. Als je hand maar een klein beetje wegzakt in het matras heeft het de juiste hardheid.

Heeft je kindje het snel warm of juist niet?

Als je kindje het snel warm heeft, is het belangrijk om te kiezen voor een matras met een warmte regulerende werking. Een koudschuim matras is hiervoor dus een goede keuze! Dit matras ventileert zeer goed en laat vocht goed door waardoor het matras droog blijft. Een latex matras is een minder goede keuze voor wanneer je kind het snel warm heeft. Dit matras is namelijk erg warm en heeft een minder goede vochtregulerende werking.

Een afritsbare hoes is ideaal!

Let bij de aanschaf van het kindermatras op of de hoes van het matras afritsbaar is. Vooral als je kindje nog wat jonger is, is dit ideaal! Zo kan de hoes gemakkelijk van het matras afgeritst worden en kan hij worden gewassen in de wasmachine. Dit is wel zo hygiënisch en verlengt de levensduur van het matras!

De levensduur van het matras

Afhankelijk van voor welk formaat kindermatras gaat, moet er worden gelet op wat de verwachte levensduur van het matras is. Als je opzoek bent naar een matras voor een peuterbed, hoeft het langer mee te gaan. Het peuterbed kan meestal maar worden gebruikt tot een leeftijd van 5 jaar.

Een matras voor een kinderbed met een afmeting van 90 x 200 cm wordt veel langer gebruikt, gemiddeld zelfs 10 jaar. Het is daarom belangrijk dat je kiest voor een matras van een goede kwaliteit waar je kind lang plezier van heeft!

Persoonlijk advies bij het uitzoeken van een kindermatras

Wil je graag persoonlijk advies bij het uitzoeken van een kindermatras? Kom dan langs in de tiener showroom in Baby & Tiener Megastore Sliedrecht! Hier shop je de verschillende matrassen en helpen onze productexperts je graag met het uitzoeken van een perfect matras voor je kind. Naast matrassen vindt je hier ook kinderbedden en tienerbedden. Alles om de kinderkamer compleet te maken!

Geplaatst op 15 augustus 2022