Autostoeltjes

Een autostoeltje is onmisbaar om veilig met je kindje in de auto op pad te kunnen gaan. Het is belangrijk dat het stoeltje veilig is en comfortabel voor je kindje. De autostoeltjes zijn ingedeeld in de verschillende groepen, geschikt voor kindjes vanaf de geboorte tot het moment dat je kind groot genoeg is om zonder autostoeltje in de auto te zitten. Ook kan er gekozen worden voor verschillende bevestigingswijzen, zo kunnen autostoeltjes worden bevestigd met behulp van Isofix of met de autogordel. Klik op deze pagina op de categorie autostoeltjes waar je naar opzoek bent of bekijk ze allemaal!

Alle autostoeltjes   Autostoeltjes Groep 0   Autostoeltjes Groep 0/1   Autostoeltjes Groep 1   Autostoeltjes Groep 0/1/2/3   Autostoeltjes Groep 1/2/3   Autostoeltjes Groep 2/3   Autostoeltjes Isofix     Autostoeltjes i-Size   Autostoeltjes draaibaar   Zitverhogers   Autostoel accessoires

Een geschikt autostoeltje voor je kind

Wanneer je een autostoel gaat uitzoeken is de eerste stap om te kijken naar de groep van het autostoeltje. Autostoeltjes zijn onderverdeeld in verschillende groepen die rekening houden met de lengte en het gewicht van je kindje. Het is heel belangrijk voor de veiligheid dat je kindje in een goed passende autostoel ligt of zit.

Een groep 0 autostoeltje is geschikt voor kindjes vanaf de geboorte tot een maximaal gewicht van 13 kg. Dit komt overeen met een leeftijd van ongeveer 12 maanden. Het baby autostoeltje wordt altijd achterwaarts in de auto bevestigd. Zo zit je kindje met zijn of haar rug naar de rijrichting toe. Je vervoert je kindje in deze positie omdat dit steun biedt aan het hoofd en de nek van je kindje in het geval van een botsing.

Een groep 1 autostoeltje is geschikt voor kindjes vanaf 9 maanden tot ongeveer 4 jaar. Dit komt overeen met een gewicht van 9 tot 18 kg. Wanneer er naar de lengte van je kindje wordt gekeken is dit vanaf een lengte van 60 cm tot 105 cm. Door naar de lengte van je kindje te kijken weet je zeker dat de autostoel goed past bij je kindje en dat je zo voldoet aan de veiligheidsnormen. In de meeste groep 1 autosstoeltjes kunnen kinderen tegen de rijrichting in en met de rijrichting mee worden vervoerd. De stoeltjes kunnen op een gegeven moment worden omgedraaid wanneer je kindje hier groot genoeg voor is. Het wordt volgens de i-Size goedkeuringsnorm aangeraden om je kindje tot mimimaal 15 maanden achterwaarts in de auto te plaatsen, tegen de rijrichting in.  De i-Size goedkeuringsnorm is een Europese veiligheidswet met betrekking tot autostoeltjes. Deze norm stelt dat je kindje tot minimaal 15 maanden achterwaarts in de auto moet worden geplaatst.

Een autostoeltje dat een lange tijd mee gaat

Om alvast op de toekomst voorbereid te zijn kan je kiezen voor een autostoeltje dat geschikt is voor een langere tijd doordat er gebruik wordt gemaakt van een zitverkleiner en doordat hij verstelbaar is. Deze stoeltjes zijn geschikt voor meerdere groepen. Dit zijn de groep 0/1, groep 0/1/2/3, groep 1/2/3 en groep 2/3 autostoeltjes.

Een groep 0/1 autostoeltje is geschikt voor kindjes vanaf de geboorte tot een maximaal gewicht van 18 kilo of een lengte van 105 cm. Het is dus een groep 0 en groep 1 autostoeltje in één! Ideaal, want zo gaat het stoeltje een langere tijd mee. Deze autostoeltjes kunnen in twee richtingen worden geplaatst in de auto, tegen de rijrichting in en op ten duur met de rijrichting mee wanneer je kindje daar groot genoeg voor is. Om ervoor te zorgen dat je kindje vanaf de geboorte in het stoeltje past wordt er een zitverkleiner bij geleverd. Ook is de rugleuning of de hoofdsteun van dit zitje verstelbaar, zodat hij meegroeit met je kindje.

Een groep 0/1/2/3 autostoeltje is geschikt voor kindjes vanaf de geboorte tot een maximaal gewicht van 36 kg. De eerste periode kan dit kinderzitje voor in de auto achterwaarts worden vervoerd tegen de rijrichting in. Wanneer je kindje groot genoeg is kan het zitje worden omgekeerd zodat je het met de rijrichting mee vervoerd.

Een groep 1/2/3 autostoel is geschikt voor kindjes vanaf een gewicht van 9 kg tot 36 kg. Dit stoeltje kan dus niet worden gebruikt vanaf de geboorte. Het gewicht komt overeen met een leeftijd van 9 maanden tot ongeveer 12 jaar. Tot een leeftijd van 4 jaar kan de 5-puntsgordel die in het autostoeltje zit worden gebruikt. Na deze tijd kan gebruik worden gemaakt van de gewone autogordel in combinatie met de kinderautostoel.

De laatste groep zitjes voor in de auto voor de grootste kindjes zijn de groep 2/3 autostoeltjes. Deze kinderautostoel kan worden gebruikt vanaf een leeftijd van 3 tot 12 jaar, met een gewicht van 15 tot 36 kg. Dit komt overeen met een lengte van 100 tot en met 135 cm. Met deze autostoeltjes wordt je kindje met de veiligheidsgordel van de auto vastgemaakt. Dit stoeltje bestaat uit een rugleuning en zijsteunen waardoor de gordel op de goede hoogte zit voor je kindje en het hoofd goed wordt ondersteund in het geval van een botsing. De rugleuning van deze zitjes is verstelbaar waardoor de stoel meegroeit met je kindje.

De autostoel bevestigen in de auto

Er zijn verschillende manieren om de autostoel in de auto te bevestigen. Een autostoeltje kan worden bevestigd door middel van Isofix of met behulp van de 3-puntsveiligheidsgordel van de auto. Isofix is een systeem waarmee een autostoel op een veilige en gemakkelijke manier in de auto kan worden bevestigd, zonder het gebruik van een autogordel. De Isofix zit tussen de rugleuning en de zitting van de auto. Hier zitten twee bevestigingspunten en hier kunnen de haken van de Isofix autostoel of de Isofix base in worden geklikt. Zo ben je er altijd van verzekerd dat het stoeltje goed vast zit.

Sommige autostoelen hebben geïntegreerde Isofix en voor sommige autostoelen is een losse Isofix base nodig. Deze base bevestig je in de auto en kan je hier ook altijd in laten zitten. Nu hoef je alleen de autostoel op de base te klikken wanneer je hem in de auto wilt plaatsen en ook kan je hem gemakkelijk los klikken uit de base. Wanneer je een autostoel voor een baby’tje met Isofix wil bevestigen is hier altijd een base voor nodig.